İçeriğe geç

Malatya Arapgir Neyi Ile Ünlü

Malatya Arapgir neyi meşhur?

Arapgir asma yaprağı ve yağlı etten yapılan dürümün yöresel adı dolamadır. Düğünlerde kızın damat evine gönderdiği gelin helvası mutlaka denenmesi gereken yöresel bir tatlıdır.

Arapgirde ne yetişir?

Ayrıca ilçemizde sumak, kapari, kekik, salep, böğürtlen (zerdaçal) ve daha birçok endemik bitki türü serbestçe yetişmektedir.

Arapgir’de ne yenir?

Arapgir’de ne yenir sorusunun cevabı tandır kebabıdır. Bu kebap evde değil, pazarda yapılır. Bu geleneğin kökleri Selçuklu dönemine kadar uzanır. Hatta yörede bu kebap hakkında bir söz bile vardır: “Yiyen şişman, yemeyen pişmandır.”

Arapgirden ne alınır?

Arapgir’de ne satın alınır: Üzümler şarap ve pekmez yapımında kullanılır ve ilkbaharda bağlarda ilk asma yaprakları toplanır, kaynatılır, tuzlanır ve turşu yapılır. Yapraklar Arapgir’in lezzetli dolmaları için bu şekilde saklanır.

Malatya Arapgir Alevi mi?

Alevi toplulukları Anadolu’nun birçok bölgesinde yaşamaktadır. Bu inanç Malatya’nın Arapgir bölgesinde varlığını sürdürmektedir.

Malatya Arapgir hangi Türk boyu?

Arapgir’in eski adı Daskuza’dır. Daskuza (Arapgir) çevresindeki en eski yerleşim yerlerinden biridir ve Malatya ili kadar eski sayılabilir. Arapgir’in ilk sakinleri Muşkilerdir.

Neden Arapgir?

Etimolojisi. Arapgir’de Çubuk adlı bir komutanın esir alındığı ve etrafını iki komutan çevirdiği, komutanlardan birinin adının Cihangir, diğerinin adının Arap Mehmet olduğu, Cihangir’in şehit edildiği ve Başkomutan’ın Arap Gir denilmesi emrini verdiği ve şehrin isminin o günden sonra Arapgir olarak kaldığı rivayet edilmektedir.

Arapgir eskiden nereye bağlıydı?

1834’te Diyarbekir, 1874’te Mamuret-ül Aziz (Elazığ) sancaklarına bağlandı. Önceleri kalenin eteğinde sıkışmış olan kasaba 19. yüzyılda genişletilemedi. Yüzyılın ortalarında şimdiki yerine taşındı. “Mamuret-ül Aziz vilayetinde ilçenin merkezi olan bir kasabadır.

Arapgir nereye yakın?

Arapgir ilçesi doğuda Elazığ, batıda Sivas ili Divriği, kuzeyde Malatya ili Arguvan, kuzeyde Erzincan ili Kemaliye, güneyde ise Elazığ ili Baskil ve Keban ilçeleriyle çevrilidir.

Arapgir depremden etkilendi mi?

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Arapgir’de ekipler hasar gören evlerde incelemelerde bulundu.

Malatya Arapgir kaç?

Malatya-Arapgir ilçesi arasındaki karayolu mesafesi yaklaşık 120 kilometredir.

Malatyaya gidince ne yenir?

Malatya’nın öne çıkan yemekleri arasında çorbalar, köfteler ve bulgurlu pilavlar; gırık, banık, lahana köftesi, kara çorba, közlenmiş kayısı, pimpirin çorbası ve Malatya kömbe gibi lezzetler de yer alıyor.

Malatya hediyelik ne alınır?

Ahşap desen ve baskı teknikleriyle bezenmiş masa örtüleri, perdeler, eşarplar gibi dokumalar; halılar, canlı ve renkli kilimler, cicim; dövme, çekme, germe gibi yöntemlerle yapılan bakır mutfak eşyaları; tereyağı yayıkları, çıkrıklar ve güm-güm adı verilen tahta kaşıklar Malatya’dan alınabilecek eşsiz hediyelik eşyalardır.

Kozluk çayı nerededir?

Arapgir Kozluk Deresi Kanyonu – Malatya Bu kanyon Arapgir ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Malatya’ya uzaklığı yaklaşık 140 kilometredir.

Damat tarafına hediye ne alınır?

Damat paketi içerisinde yer alan ürünler değişiklik gösterebilir. Genel olarak; Erkek pijama takımı, gömlek, pantolon, kravat, kemer, damat nişanlık, erkek terliği, damat havlusu, erkek iç çamaşırı, parfüm ve bakım seti, damat tıraş seti, erkek saati ve kol düğmesi olarak mevcuttur.

Arapgirin adı neden Arapgir?

Arapgir’in Çubuk adlı bir komutan tarafından esir alındığı ve etrafının iki komutan tarafından sarıldığı, komutanlardan birinin adının Cihangir, diğerinin adının Arap Mehmet olduğu, Cihangir’in şehit edildiği ve başkomutanının “Arap Gir” emrini verdiği ve şehrin isminin o günden sonra Arapgir olarak kaldığı rivayet edilmektedir.

Malatya’nın en çok neyi meşhur?

Malatya’nın en meşhur şeylerinden biri kayısıdır. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada meşhur olan meyvelerden biridir. Malatya şehrinde kuru kayısı da dahil olmak üzere birçok farklı kayısı türü yetişir.

Arapgir eskiden nereye bağlıydı?

Arapgir de bu kitapta 10. sırada yer aldı. 1928’e kadar Elazığ’a bağlıyken, Arapgir 1927-1928 Devlet Yıllığı’nda Malatya’nın bir ilçesi oldu. 1988’e kadar Arapgir ve Arapkir her iki yazım da resmi olarak kullanıldı.

Arapgir en soğuk kaç derece?

Arapgir bölgesinde yazlar sıcak, kurak ve açık, kışlar ise dondurucu, karlı ve kısmen bulutludur. Yıl boyunca sıcaklıklar genellikle -6°C ile 33°C arasında değişir, nadiren -13°C’nin altına ve 36°C’nin üzerine çıkar.

Tavsiyeli Bağlantılar: Kavramak Ne Demek Milliyet Mecazen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ödemeyi Elden Alan Escort