Erkeklerin camiye gitmesi zorunlu mu?
Müslümanlar için beş vakit namaz farzdır. Müslüman erkeklerin mümkün olduğunca “cemaatle” namaz kılmaları farzdır. Cemaatin cami olması gerekmez, ancak ofis, ev, park veya temiz olan herhangi bir kamusal alana yerleştirilen bir seccade olabilir.3 Ocak 2024Müslümanlar için beş vakit namaz farzdır. Müslüman erkeklerin mümkün olduğunca “cemaatle” namaz kılmaları farzdır. Cemaatin cami olması gerekmez, ancak ofis, ev, park veya temiz olan herhangi bir kamusal alana yerleştirilen bir seccade olabilir.
Erkeklerin namazı camide kılması farz mıdır?
Cuma namazı ile yükümlü olan erkeklerin cuma namazını camide cemaatle kılmaları gerekir; Hanefi ve Malikilere göre beş vakit namazın camide cemaatle kılınması kuvvetli sünnettir.
Camiye gitmek farz mı sünnet mi?
Cevap Metni. Hamd Allah’a mahsustur. İslam alimlerinin iki görüşünden daha doğru olanına göre, bunu yapabilecek durumda olan erkeklerin, farz namazlarını bir camide veya mescidde cemaatle kılmaları farzdır. Bunun için çok sayıda delil vardır.
Camiye gitmek vacip mi?
Mescide girerken Tahiyyetu’l-Mescid namazını kılmak sünnettir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.) söz konusu namaz hakkında şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz mescide girdiğinde oturmadan iki rek’at namaz kılsın.” (Buhari, Salat, 60 [444]; Müslim, Salatü’l-müsâfirîn, 69 [714]) buyurmuştur.
Cemaate gitmemek günah mı?
“Cemaatle namazı terk etmeye gelince, bu çirkin bir davranıştır ve caiz değildir. Cemaatle namazı terk etmek münafıkların özelliklerinden biridir. Müslümanın farz namazını camide cemaatle kılması gerekir.”
Sevgililer yan yana namaz kılabilir mi?
Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bir erkekle bir kadının yan yana durup namaz kılmaları her iki tarafın da namazını bozmaz. Ancak bunda bir kötülük vardır (Râfiî, el-‘Azîz, 2/174; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/179; Hattâb, Mevâhib, 2/435; Buhûtî, Keşşâf, 1/329-330; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/268).
Camide namaz farz mı?
Bu nedenle Hanefi ve Maliki fıkıhçılarının çoğunluğuna göre cemaatle namaz kılmak müekked sünnettir. Bu görüş, zamanımızda çeşitli görevlerle boğuşan Müslümanlara kolaylık sağlamaktadır.
Cumaya gitmek erkeklere farz mı?
Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cuma, 62/9-10) buyurmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Cuma namazına katılmak, buluğ çağına eren her Müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 124 [342]; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, 3/245-246 [5577-5579]), buyurmuştur. Cuma namazı, Hz.
Camiye gitmenin hükmü nedir?
Müslüman bir erkeğin farz namazı camide kılması farzdır, tıpkı farz namazı gibi; söz söylenebilir. Bunun anlamı şudur: Hadislere dayanarak, belli bir grup alim şöyle demiştir: “Camiye gitme imkânı olan erkek Müslüman, camide namaz kılmalıdır.”
40 gün camide kılarsa ne olur?
Bu bağlamda kırk vakit namazla ilgili şu hadisin metin yönünden daha sahih olduğu bilinmektedir: “Kim kırk gün cemaatle namaz kılarsa, ilk tekbiri alırsa iki şeyden kurtulur: Cehennem ateşinden ve nifaktan.” (Tirmizî, Salat, 64 [241]).
Cumaya camiye gitmek farz mı?
Akıl ve buluğ çağına ermiş her Müslüman erkek için cuma namazı kılmak farzdır; ancak hasta olanlar, yolculuk edenler ve cuma günü zaruri işlerini yapanlar hariç. Dini yaşama hakkı, din ve vicdan özgürlüğü çerçevesindedir.
Bayanların camiye gitmesi caiz midir?
Allah’a hamd olsun. Belli şartlar altında bir kadının camiye namaza gitmesine izin verilir. Ancak kadının yanında mahrem olması söz konusu şartlardan biri değildir. Bu nedenle bir kadının mahremsiz camiye/mescide gitmesinde bir sakınca yoktur.
Erkeğin camide namaz kılması farz mıdır?
Hanefî ve Mâlikî âlimlerine göre cuma namazı dışında kalan farz namazları cemaatle kılmak, imkânı olan erkekler için müekked sünnettir (Merghinanî, el-Hidâye, 1/56; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/368-369). Bu bakımdan cemaate katılmaya engel bir durum bulunmadığı takdirde beş vakit namazı cemaatle kılmaya gayret edilmelidir.
Camiye abdestsiz girmenin hükmü nedir?
Bu nedenle, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) bilerek veya unutarak bir namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer bilerek abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
Camiye koşulur mu?
Mecburiyet olmadan camiye koşmak mekruhtur. Cemaati kaçırma riski olsa bile kaçmak yine de mekruhtur. Cemaatle namaz kılmak sünnettir, ancak camiye koşmak mekruhtur.
Camiye gitmenin hükmü nedir?
Müslüman bir erkeğin farz namazı camide kılması farzdır, tıpkı farz namazı gibi; söz söylenebilir. Bunun anlamı şudur: Hadislere dayanarak, belli bir grup alim şöyle demiştir: “Camiye gitme imkânı olan erkek Müslüman, camide namaz kılmalıdır.”
Erkekler başı açık namaz kılabilir mi?
Peygamber’in (s.a.s.) bu uygulamalarını göz önünde bulundurarak, erkeklerin namazda başlarını örtmelerini sünnet olarak kabul ettiler. Bu yaklaşıma göre, başı açık olarak namaz kılmak, sünneti terk etmek anlamına geldiği için mekruh sayıldı (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/640; Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 131).
Cemaate gitmek farz mı?
Hanbelilere göre cemaatle namaz kılmak “farz-ı ayya”, Şafiilere göre ise “farz-ı kifâye”dir.
Bir erkek evde namaz kılabilir mi?
Peygamber (s.a.v.) beş vakit namazdan önce ve sonra ve farz namazlardan ayrı olarak sünnet ve nafile namazlar kılmıştır. Sünnet ve nafile namazların evde kılınmasının daha uygun olduğunu belirtmiştir. Hadislerinden birinde şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar! Evinizde namaz kılın.