Kirve hangi yöreye ait?
Dolayısıyla araştırmanın konusu, Tunceli yöresinde iki aile arasındaki akrabalığı tanımlamak için kullanılan bir terim olan, bir erkek çocuğunun sünnet töreninin masraflarını annesi ve babası dışındaki bir ailenin karşılaması şeklinde tanımlanan Kirvelik geleneğinin sosyolojik analizidir.
Kirve ne demek Kürt?
Kirve, bu İslami rejimin sünnet ritüelinde rol oynayan kişilerden birinin sıfatıdır. Buna göre, kirve yapan kişi sünnet ritüeli sırasında çocuğu kucağına alır, korkmaması için onu sakinleştirir, çocuğun gözlerini eliyle kapatır ve işlem gerçekleşir.
Kirve nerenin lafı?
13. Kirve (Malatya), 27 Mayıs 2016
Kirve mi kivre mi?
Kirvelik, bir çocuğun sünnet düğününün masraflarını başka bir aile büyüğünün üstlendiği iki aile arasındaki nominal ilişki için kullanılan bir terimdir. Kelime muhtemelen Türkçeye Farsça aracılığıyla gelmiştir ve günlük dilde kivre olarak da kullanılır.
Kirve ne demek alevi?
Kirvelik, doğu ve güneydoğuda yaşayan Aleviler ve Ezidiler arasında çok önemli bir kurumdur. Aleviler ve Ezidiler için Kirvelik, sorumlulukları ve yaptırımları olan kutsal bir kurumdur.
Adanada kirve ne demek?
Çocuğu sünnet ederken tutan kişiye Kirve denir. Kirve olduğu için iki aile akraba sayılır. Kirve çocuğun manevi babası olarak kabul edilir.
Kirve hangi dilde?
Kökeni. Kürtçe kirîvo kelimesiyle aynı kökten gelir.
Zazaca kirve ne demek?
Tanımlardan anlaşıldığı üzere kirve veya kirvelik kelimesinin arkasında yasal, toplumsal ve ekonomik yükümlülükler bulunmaktadır. Kirve olan kişi kan bağıyla bağlı olmasa bile sünnetli kişi amca gibi kan bağı olan kişilerden çok sünnetli akrabalarına daha yakın akraba olur.
Kirve kızı ne demek?
Kirve, sünnet edilecek çocuğu kucağına oturtarak babalık hakkını elinde bulunduran kişidir. Bu, iki yakın kişinin birbirlerine, aralarındaki samimiyet ve dostluğa dayanan ve geleneklere göre reddedilemeyecek bir akrabalık teklifinde bulunması durumudur.
Kirveler evlenebilir mi?
Alevilerde olduğu gibi evlilik kesinlikle yasaktır çünkü Kirve olan kişiler ve aileleri öbür dünyada kardeş kabul edilir. Bu durumun bir istisnası yoktur ve bazı yerlerde söz konusu ailelerin dördüncü kuşaktan önce, bazı yerlerde ise yedinci kuşaktan önce evlenmeleri yasaktır.
Ellam hangi yöre?
“Ellam” ya da “ellaham” özellikle Yozgat, Tokat, Sivas, Kırşehir, Çorum, Kayseri ve Amasya bölgelerinde yaygın olarak kullanılan bir tabirdir.
Kirve kime denir?
Bölgede dini bir gelenek olan on iki kuruş denilen küçük bir miktar, on iki imamın tanıklığını temsil eden kirve olacak aileye verilir. Geçmişte bu geleneğin, özellikle kavgalı aileler tarafından zarar gören ailelerin maddi kayıplarını telafi etmek için de kullanıldığı ortaya çıktı.
Kirve dinde var mı?
Dinimizde nesep, evlilik ve süt bakımından mahremiyet vardır. Sünnetlinin veya kardeşlerinin kirvesi veya çocuklarıyla evlenmesi caizdir. Bu iki aile arasında evlenmeye engel başka bir dini durum yoksa birbirlerine mahrem olmazlar. Yani nikah yoluyla evlenmeleri caizdir.
Sünnet olan kişiye ne denir?
Sünnet edilecek çocuğa “sünnet çocuğu” denir.
Kirve ne amk?
Kirve, sünnet törenini düzenleyen ailedeki en yakın kişiye verilen unvandır. Sünnet düğününün tüm masrafları kirve olarak kabul edilen kişinin sorumluluğundadır. Ayrıca kirve, sünnet sırasında çocuğu tutma, meşgul etme ve ona destek olma sorumluluğunu da yerine getirir.
Kirvelik geleneği nereden gelir?
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da çok köklü bir gelenektir. Kirveh törenleri tamamlandıktan ve iki aile arasındaki bağ kurulduktan sonra birbirlerine kutsal kabul edilirler.
Dinimizde kirvelik var mı?
İslam dininde yer almayan bu akrabalık bağları ve yasakları, kirveden önce kan dökülmesinden kaynaklanmakta olup, dökülen kan, akrabalık bağının göstergesi olarak kabul edilmektedir.
Urfa’da kirve ne demek?
Kirve, ailenin kirvesidir. Genellikle “Kirve” olarak hitap edilir. Kirve ile kirvenin yapıldığı aile arasında çok yakın ilişkiler kurulur. Bu ilişki kan bağı kadar yoğun ve güçlüdür.
Kirve kelimesini kimler kullanır?
Kirve: “Sünnet edilen çocuğun elini veya kolunu tutan ve çocuk üzerinde babalık hakkı bulunan kişi” (1); Kirvelik, “bir erkek çocuğunun sünnet töreninin yükünü ve masrafını bir başka aile büyüğünün üstlenmesiyle iki aile grubu arasında ortaya çıkan sanal (saygın) akrabalık” olarak tanımlanmaktadır (2).